Els qui composen l’economia social de les illes balears
Cooperatives, associacions, mutualitats i empreses socials compromeses amb limpacte positiu, lequitat i la sostenibilitat comunitària.

Qui la componen?
L’economia social és un model socioeconòmic que es caracteritza per oferir una alternativa als models tradicionals, diferenciant-se clarament tant del sector públic com del privat capitalista. El seu enfocament principal és prioritzar el benestar col·lectiu, la gestió democràtica i la sostenibilitat com a pilars fonamentals del seu funcionament. Aquest model promou una visió en què les persones i l’entorn social se situen al centre de l’activitat econòmica i relegen l’afany de lucre a un paper secundari. Dins aquest model s’inclouen diverses entitats, com ara cooperatives, associacions, mutualitats, empreses socials i altres formes jurídiques que comparteixen objectius comuns: generar un impacte social positiu, fomentar la inclusió, promoure la igualtat i assegurar una distribució equitativa de la riquesa . Aquestes organitzacions busquen assolir un equilibri entre el seu impacte social i la seva viabilitat econòmica, aconseguint que la seva activitat sigui sostenible a llarg termini i beneficiosa per a la comunitat.
La gestió democràtica és una de les característiques essencials daquestes entitats. Les decisions importants solen prendre’s col·lectivament, sota principis de participació igualitària, cosa que garanteix que les veus de tots els membres o participants siguin escoltades. Aquest enfocament fomenta la coresponsabilitat i enforteix el sentit de pertinença, aspectes clau per a lèxit i la continuïtat del model. D’altra banda, la sostenibilitat , tant social com ambiental, és un objectiu prioritari a l’economia social. Aquestes entitats no sols busquen atendre necessitats humanes bàsiques i promoure la cohesió social, sinó que també solen adoptar pràctiques que respecten el medi ambient i contribueixen a la transició cap a un model econòmic més respectuós amb el planeta. En síntesi, l’economia social no és només un model empresarial alternatiu, sinó també un marc que promou valors fonamentals com la solidaritat, la justícia social i el desenvolupament sostenible. A través de les diferents formes, busca transformar l’economia en una eina al servei de la societat i el benestar col·lectiu, responent als reptes contemporanis amb solucions inclusives i responsables.


Organitzacions empresarials
empreses no financeres
Societats Cooperatives (de treball, de consumidors i usuaris, dhabitatges, etc); Societats Laborals; Societats Agràries de Transformació; Confraries de Pescadors, etc.
Institucions de crèdit
Societats Cooperatives de Crèdit; Caixes d’Estalvi; etc.
empreses d’assegurances
Mútues d’Assegurances; Societats Cooperatives d’Assegurances; Mutualitats de Previsió Social; Mútues d’accidents de treball de la Seguretat Social.
empreses capitalistes controlades per agents
de l’economia social
Entitats No Financeres; Institucions de Crèdit; Empreses d’assegurances.
organitzacions no empresarials
institucions privades sense ànim de lucre al servei de les llars
Associacions; Fundacions; Agrupacions i Federacions; Clubs Esportius; Institucions Religioses; Partits Polítics i Sindicats; Altres societats d’ajuda mútua.
